SKAL

SKAL

by

Skalid Munslag

Biografie

Skalid Munslag (Paramaribo, 2 februari 1994) betrad de muziekwereld onder de artiestennaam ‘Skal’. Hij is een Surinaamse zanger en songwriter die opkwam door zijn optreden op SuriPop. Ook bezorgde zijn cover ‘Zeg dat niet’ (Lil Kleine en Ronnie Flex) hem bekendheid doordat Puna die oppikte en promootte.

Skalid ‘Skal’ Munslags liefde voor muziek groeide jaren geleden. Zijn broer maakte toen deel uit van een jazzband. Daardoor raakte Skal geïnspireerd en hij raakte volledig in de ban van jazz. Ook de muzikale familie waarin hij opgroeide stimuleerde hem om met muziek bezig te zijn. Skals broer speelt al jaren drum en zijn zus speelde piano toen ze jonger waren. Het geschenk van zijn broer zorgde er uiteindelijk voor dat Skal zelf aan de slag ging met muziek, namelijk een een elektrische gitaar. Vanaf dat moment begon hij zelf gitaar te spelen en ontdekte de muziekwereld. Hij wilde vanaf dat moment zelf muziek schrijven, maar wist niet hoe eraan te beginnen.

Rond zijn 16e, in 2010, startte hij zelf met het schrijven van muziek. De lessen Nederlands op de middelbare school zorgden ervoor dat hij inspiratie kreeg. Skal maakte kennis met rijmschema’s en stijlfiguren. Ook leerde hij hoe hij gedachten kon neerpennen op papier. Met die nieuwe kennis ging hij aan de slag op zijn gitaar.

Skals groeiproces is nog niet voltooid. Hij wil nog erg veel bijleren en is volop op zoek. Momenteel leert hij piano spelen zodat hij beter zelf nummers kan schrijven. Ook wil hij ontdekken wat muziek juist is en welk genre bij hem past. Hij is op zoek naar zichzelf en muziek helpt hem bij die zoektocht. Muziek helpt hem om hemzelf te vinden. Het is voor hem een manier om gevoelens te uiten, van blij tot droevig.

Skal houdt van verscheidene muziek en kleeft niet een bepaald genre op zijn muziek. Dat komt ook door de zoektocht en het groeiproces dat hij doormaakt. Zijn muziek kan variëren van R&B tot softrock. Muziek moet voor hem goed klinken en gevoelens kunnen oproepen. Vandaar dat hij in 2013 ook zijn eerste mixtape ‘Story time’ ontwikkelde. Hierin verwerkte hij een mix van genres en gevoelens. Met deze mixtape introduceerde hij zichzelf eveneens in de muziekwereld.

Skal maakte ook deel uit van de boysband ‘Earliners’. Met deze groep trad hij gedurende twee jaar op. Daardoor leerde hij heel wat bij over de muziekwereld en groeide zijn interesse, maar vooral zijn talent. Earliners traden onder andere op in Club Mambo, Commewijne. Ook kregen ze de kans om onder andere de show van Keizer en Bokoesam te openen.

In 2016 nam zijn muziekcarrière een echte loop. Hij nam deel aan SuriPop en gooide daar grote ogen. Daarnaast maakte hij een cover van Ronnie Flex’ en Lil Kleines ‘Zeg dat niet’. Die remix werd door velen warm onthaald. Ook Puna vond de cover de moeite waard en deelde het nummer. Daardoor kreeg Skal meer bekendheid en groeide door in de muziekwereld. Op die manier belandde hij ook bij Music Steroidz om verder te werken aan zijn carrière.

Skal zit nooit stil. Dat hij ambitieus is en hard werkt, is zeker en vast een feit. Naast muziek is hij overdag aan de slag als ondernemer waarbij hij twee ondernemingen uitbaat. ’s Avonds gaat hij naar school en studeert daar infrastructuur. Ook op muzikaal vlak heeft hij nog veel ambities. Hij wil graag internationale samenwerkingen aangaan. Skal wil te weten komen hoe anderen te werk gaan en welke invalshoeken zij gebruiken om hun gevoelens over te brengen. Jhené Aiko zou voor hem de ultieme samenwerking zijn. Hoe zij een gevoel zo intens naar voren kan laten komen in haar muziek, vindt hij wonderbaarlijk.

Awards

PageLines