SKITTZ

Skittz

by

Timothy Bundel

Biografie

Timothy Bundel (Paramaribo, 26 juni 1991) is een Surinaamse zanger, songwriter en rapper. Timothy maakte jarenlang deel uit van de muziekgroep R-Studio Crew. In 2016 startte hij zijn solocarrière onder de artiestennaam Skittz.

Timothy ‘Skittz’ Bundel is afkomstig uit een muzikale familie. Skittz’ vader, Henry Ceder, is zanger. Van jongs af kwam hij daardoor in aanraking met muziek. Muziek kreeg thuis een belangrijke plaats: er werd vaak samen gezongen. Skittz raakte daardoor in de ban van muziek, maar begon er pas echt mee naarmate hij ouder werd en zijn stem zich verder ontwikkelde.

De familie Bundel verhuisde na zijn geboorte naar Nederland. Later, in 2004, vroeg Henry Ceder of de dertienjarige Skittz wilde deelnemen aan de talentenjacht ‘Scholieren Songfestival’ in Amsterdam. Hij behaalde de tweede plaats. Na de talentenjacht nam Skittz regelmatig deel aan optredens als coverartiest. Ook trad hij op het Kwakufestival in Nederland op. Muziek was toen uitsluitend een hobby voor hem.

In 2006 verhuisde de familie naar Suriname. Skittz was toen 15. Vier jaar lang was Skittz weinig actief op muzikaal vlak. Hij schreef nog steeds muziek en zong af en toe, maar deed dit uitsluitend als hobby. Op zijn 19e betrad hij de muziekwereld opnieuw. Dit betekende meteen ook een professionele start van zijn muziekcarrière. Skittz belandde in 2009 in de muziekgroep R-Studio Crew. Samen schreven ze verschillende nummers en enkele groeiden uit tot een succes. Hun eerste grote hit was ‘Catwalk Remix’. Hiermee raakten ze bekender. Erna was ook hun nummer ‘Automatisch’ een groot succes. Intussen werkte Skittz af en toe solo samen met enkele artiesten. Hij werkte voor het eerst samen met Damaru en Donavey. Samen brachten ze ‘Bribi mi’ uit, wat ook warm onthaald werd en hem bekendheid gaf. Vervolgens werkte Skittz samen met de Nederlandse rapper Bokoesam en de rapgroep HMG. ‘Hoofd Heet’ werd meteen een succes.

Skittz mocht op verschillende podia en festivals optreden met R-Studio Crew. Ze waren te bewonderen op de mainstage van het Lustig White Beach Festival. Daarnaast werd hun nummer ‘OMG’ uitgeroepen tot hit van de week op Radio Brasa in Nederland. Skittz vulde met de R-Studio Crew het voorprogramma van Ronnie Flex, Jonna Fraser, Kleine Viezerik, Gio, Keizer, Bollebof en Negativ in. Hij trad eveneens op SuriPop op. Skittz heeft zodoende al heel wat podiumervaring en ervaring in de muziekwereld opgedaan. Daardoor is klaar om ditmaal volledig alleen het podium te betreden.

Skittz wil als soloartiest zichzelf ontdekken en verschillende kanten van muziek leren kennen. Hij wil verschillende dingen uitproberen en kan zijn muziek nog niet met een genre benoemen. Vandaar ook de artiestennaam ‘Skittz’, afgeleid van schizofrenie, waarmee hij duidt op de diverse genres en persoonlijkheden die hij in zijn muziek wil leggen. Wat wel vaststaat, is dat hij de R&B- en hiphopkant uitgaat, want daaruit haalt hij de meeste inspiratie. Artiesten en zangers als Drake, Kendrick Lamar, Tory Lanez en PARTYNEXTDOOR beïnvloeden zijn muziek en persoon. Ze zijn een echte inspiratiebron voor hem en hij erkent hen ook als voorbeelden.

Skittz staat te popelen om zijn eerste nummers te laten horen aan het grote publiek. Zijn doorzettingsvermogen en lef hebben ervoor gezorgd dat hij nu op dit punt staat. ‘Nothing ventured, nothing gained’ is dan ook zijn motto en staat getatoeëerd op zijn lichaam. Skittz omschrijft zichzelf als een schuw persoon en zijn motto herinnert hem eraan dat hij de kansen nu moet grijpen en ondernemend moet zijn.

Management: jill@musicsteroidz.com / thijs@musicsteroidz.com

Awards

PageLines