Benjamin Fayah

Roché Pinas

Biografie

Roché Pinas (Paramaribo, 31 maart 1989), beter bekend onder zijn artiestennaam Benjamin Fayah, is een Surinaamse zanger en songwriter. Hij raakte bekend door zijn hit ‘Heart Breaker’ en zijn geweldige optreden (Yu Kori Mi Ati) op SuriPop 2016.

Roché ‘Benjamin Fayah’ Pinas haalde inspiratie uit de Bijbel en het Sranan Tongo voor zijn artiestennaam. ‘Benjamin’ is namelijk het laatste kind van Jacob, wat staat voor zege. ‘Fayah’ koos hij om zijn naam meer vurigheid te geven, zoals hij zijn muziek ook omschrijft. Sinds 2007 is hij aan het werk onder deze naam.

Benjamin Fayahs muziekcarrière startte in 2004 toen hij 15 was. Hij raakte geïnspireerd door Jamaicaanse singles, series en liveshows die zijn broer mee naar huis bracht. Hij beluisterde die muziek vaak. Ook school deed zijn interesse voor muziek groeien. Hij kreeg er zangles en werd regelmatig gevraagd om op te treden tijdens schoolse evenementen. Op die manier ging de bal aan het rollen. Rond zijn 18e, in 2007, begon hij zelf muziek te maken. Hij koos ervoor om in het Engels te zingen omdat het internationaler klinkt en hij daarmee een grotere doelgroep kan bereiken.

Benjamin Fayah kiest voor gevoelige reggae. Hij wil met zijn muziek raken, doen terugdenken aan vroeger en herinneringen oproepen. Ook richt hij zich op dancehall waarmee hij een breder publiek wil bereiken. Zijn keuze voor reggae en R&B is te wijten aan zijn eigen voorkeur voor die genres en zijn inspiratiebronnen. Jamaicaanse liedjes inspireren hem enorm. Daarnaast is Bob Marley een grote inspiratiebron en Marleys quote, ‘man is a universe within himself’, heeft voor hem eveneens een grote betekenis en waarde. Ten slotte is de Surinaamse artiest Mr Cool een groot voorbeeld voor Benjamin Fayah. Hij was de eerste Surinamer die in het Engels zong en op die manier internationaal bekend raakte als reggaeartiest.

Benjamin Fayah stond met zijn muziek reeds op het Cayenne Reggae Festival en Fête de la Musique in Frans Guyana. Ook was hij te bewonderen op de festivals SuriPop, Carifesta en Parbo Night in Suriname. Zijn grootste optreden vond plaats in Ahoy tijdens het Brasa Dey Festival in Rotterdam. Hij kijkt uit naar meer internationale samenwerkingen en wil op buitenlandse podia zijn muziek brengen. Ook won hij in het verleden reeds een award tijdens de Summer Award Show van het G-summer Event: de Motivation Award.

Benjamin Fayah releasede eind 2016 zijn eerste EP ‘Who Am I’ met daarop zeven nieuwe nummers.

MS Radio Suriname